Over mij
Expert in gedoe
Wie is Vieve ter Laak?
Ik ben expert in gedoe op het werk.
‘Gedoe’ dat is negatieve energie, dat zijn de ergernissen en de irritaties, teleurstelling en ontevredenheid, boosheid en soms zelfs wraakgevoelens waarvan mensen last kunnen hebben. En dat uit zich in mopperen, zeuren, klagen, stroperige vergaderingen, ‘ja zeggen en nee doen’- afijn, je kent het wel.
Nou is er overal wel wat gedoe, het in niet te vermijden. Iedereen, wij allemaal, kennen gedoe als onze broekzak. En dat is helemaal niet erg.
Maar als je last hebt van het gedoe dan is het zaak om het aan te pakken. En daarbij kan ik je helpen. De rode draad in mijn leven is het ombuigen van gevoelens van onmacht en frustratie naar het nemen van invloed en regie.
Het liefst zou ik alle ondernemende mensen – in loondienst of eigen zaak – die hun werk (soms) als een last ervaren willen inspireren om verantwoordelijkheid en invloed te nemen op de situatie. Om te streven naar meer onafhankelijkheid.
Ik wil met iedereen op zoek naar de andere opties dan
- ‘Ik blijf hier werken, ook word ik er al lang niet meer vrolijk van’ of
- ‘Ik vertrek want ik vind het hier helemaal niks!’
Waarom ben ik er zo goed in?
Mensen geloven het vaak niet als ik zeg: ‘ik ben professioneel goed in afhankelijk gedrag’. Toch is het waar. Ik was een kei in het afhankelijk opstellen, wegcijferen en onduidelijk communiceren. En ik vond vaak dat ik slachtoffer was van een situatie.
Dit gedrag ontstond niet vanzelf.
In mijn jeugd heb ik goed geleerd om niet op te vallen, anderen tevreden te houden en om me aan te passen. Zo goed, dat het een tweede natuur werd. Daardoor had ik zelf niet in de gaten wat ik deed, het was totaal normaal.
De gevolgen waren heel vervelend. Bijvoorbeeld voor mijn werk. Mijn dienstverbanden verliepen vaak volgens eenzelfde stramien: ik kwam binnen gestormd met 120% inzet en enthousiasme, vond alles geweldig en pakte alles aan. Hoe meer verantwoordelijkheid hoe beter.
Dat ging dan een tijdje goed maar uiteindelijk hield het geen stand. Omdat ik meer verantwoordelijkheid nam dan me toekwam. Omdat ik zelf te veel gaf en het na een tijdje niet meer op kon brengen. Omdat ik ontevreden werd, vond dat ik te weinig erkenning kreeg voor mijn (ongevraagd) hard werken, omdat er andere meningen waren, omdat omdat omdat….
En natuurlijk speelde dit niet alleen zakelijk maar ook privé. Heel veel relaties, en misschien wel alle, kwamen onder druk te staan door dit onbewust gehannes van mij.
Heldere Zaken
De kentering kwam na mijn onvermijdelijke burn-out.
Dat was een heftige periode. Ik lag er helemaal van af.
Toen ik na een paar maanden weer enigszins kon nadenken begreep ik: ‘ik heb dit zelf gedaan. Natuurlijk vraagt de omgeving van alles, maar aan mezelf te danken’.
Ik ben geschoold in Transactionele Analyse. In de praktijk betekent dat dat ik ervan houdt om te puzzelen op jouw
tot het nemen van verantwoordelijkheid voor hun eigen bijdrage. Omdat het minder ingewikkeld is dan het lijkt. En omdat het zoveel oplevert!
- Focus op gelijkwaardigheid – gedoe komt voort uit gevoelens van ongelijkwaardigheid.
- Het is niet fout – het is gewoon niet meer zo handig
- Heldere Driehoek
- TA
- Heldere garantie
- De gedachte dat het probleem niet van jou is, is het probleem.

Mijn achtergrond
Ik gooide mijn invloed over de heg
Na een tijd realiseerde ik me dat het niet juist is om de hele wereld de schuld te geven van wat mij overkomen was. Ergens onderweg had ik zelf de regie over mijn leven en werk aan anderen gegeven en daarmee mijn invloed over de heg gegooid. Ik was onvoldoende duidelijk over mijn grenzen (ik wist niet eens waar mijn grenzen lagen), nam genoegen met onduidelijke taken en verantwoordelijkheden en ik jaagde mezelf op door het verlangen om om zo perfect mogelijk te zijn.
Voor mij was psychotherapie niet het antwoord
De gedachte is: met burnout klachten ga je naar een psycholoog. Ik dus ook. Ik had het geluk een hele kundige, doelgerichte en ervaren mevrouw te treffen. Eens per twee weken kon ik mijn hart luchten en over mijn onzekerheden vertellen. Dat was prettig. Toch vond ik er niet precies wat ik zocht: een handvat, een instructie, iets concreets en praktisch. Ik zocht een oplossing in de zin van ‘Indien A, dan B.’ Kon het zo simpel zijn?
Veel mensen doen hetzelfde als ik destijds
Ik zag – en zie nog steeds – veel mensen hetzelfde doen als ik destijds. Misschien niet om dezelfde reden, maar wel met hetzelfde effect.

Ik vond een manier om mijn patroon te herkennen en te veranderen
Ik zocht en vond een methodiek die me hielp te veranderen. In mijn gedrag en communicatie. Niet helemaal ‘Indien A dan B’, maar toch heel concreet en praktisch.
Het is mijn levensdoel om zoveel mogelijk professionals te inspireren tot zelfbewuster werken, een gelijkwaardige positie in nemen en zodoende veel meer te bereiken en beter uit de verf te komen.
Wil je leren hoe je beter om kunt gaan met de spanningen op je werk?
Ervaringen van anderen
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.”
Milou
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.”
Sabine
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.”
Richard