Hoe zou je willen zijn in je werk? Energiek en effectief, een goede collega, iemand met kennis van zaken en van wie je op aan kunt…? Inmiddels heb ik met heel veel mensen gesproken over hun werksituatie. Wat blijkt? Het zijn telkens dezelfde thema’s die terugkeren: werkhouding en -motivatie, assertiviteit en de meest zichtbare is je werkorganisatie. Geen kleine zaken. Wél onderwerpen die je zelf in de hand hebt, je kunt er iets aan doen. Voor iedereen die het interesseert, die weer inspiratie nodig heeft, die vast loopt in zijn werk: De ‘Heldere Zaken Top 7’ om te floreren in je werk

Het is een willekeurige volgorde. Kies die tips die je aanspreken. Veel succes!

1. Zorg voor inspiratie

Iedereen staat in het werk voor uitdagingen: van het motiveren van mensen, verbeteren van werkprocessen tot het oplossen van problemen met leveranciers. Als je vrij kunt denken, kom je tot slimme ideeën hoe je dergelijke problemen aanpakt. Maar: hoe drukker je bent, hoe minder je in je hoofd van de gangbare wegen af kunt stappen. Je bedenkt dan telkens dezelfde oplossingsrichting. Je denkt in rondjes. Herkenbaar?

Zorg dan dat je inspirerende mensen ontmoet. Een inspiratienetwerk. Mensen van wie je kunt leren en die je, bewust of onbewust, andere denkkaders aangeven.

Wat te doen? Nodig iemand uit je netwerk uit voor een lunch, en vraag of hij/zij twee mensen die hij/zij inspirerend vindt aan tafel wil vragen. Nodig zelf ook twee mensen uit. Zo vormt zich een groep van zes personen die elkaar niet of nauwelijks kennen. Bepaal een thema dat ieder boeit en spreek af dat wat gezegd wordt, vertrouwelijk is. Zo heb je gegarandeerd een goede tijd vol gesprekken over onderwerpen die ertoe doen. Door de kennis en inzichten van de tafelgenoten krijg je nieuwe ideeën. Denkwijzen die je in je eentje niet kunt bedenken, hoe hard je ook je best doet.

2. Maak van je hart geen moordkuil

Ben je een binnenvetter? Denk je dat jouw mening niet telt of dat je geen invloed hebt op de gang der dingen? Hou je moeilijke zaken voor jezelf ‘voor de lieve vrede’? !! De lieve vrede bestaat niet !!

Je houdt weliswaar de goede relatie met de ander op geforceerde wijze in stand, maar de lieve vrede in jezelf is ver te zoeken. Een energieverslinder van jewelste en op termijn zeer contraproductief: je kunt er burn out van raken. Door je conflictvermijdende houding denkt de ander dat hij over je heen kan lopen – en zal dat zeker nog eens doen.

Kortom: je komt niet goed uit de verf door altijd aardig en meegaand te zijn. Wel door jouw grens duidelijk aan te geven. Maak voor jezelf helder wat je grenzen zijn en maak het kenbaar als iemand de lijn passeert. En hou hier consequent aan vast.

Geen idee hoe dat moet?
Kijk eens hoe anderen dat doen. Probeer het eens, het wordt steeds gemakkelijker. Maak er een gewoonte van om dingen die je niet bevallen direct aan de orde te stellen – op een aardige manier. Sta het jezelf niet toe dat er over je heen gelopen wordt. Dat scheelt heel veel negatieve energie en slapeloze nachten!

3. Relativeren, is dat nou echt zo belangrijk?

Als je je erg druk maakt om de problemen op je werk wordt het tijd om de kunst van het relativeren verder te ontwikkelen. Zie je problemen in het juiste perspectief.

Enkele opties:

 • Maak een lijst met prioriteiten en besteedt daar aandacht aan. Zorg dat de belangrijkste dingen gedaan worden en wring je niet in onmogelijke bochten.
 • Ga je er dood van? Nee? Laat het dan even los.
 • Zorg voor afleiding. Zoek je vrienden op. Lach.
 • Slaap er een nacht over. ’s Morgens kijk je met frisse energie naar het probleem.
 • Er zijn zaken die zichzelf oplossen, ook – of juist – als je niets doet!
 • Kijk eens in je agenda van vorig jaar. Wat was er toen nog allemaal heel belangrijk? Is het opgelost? Dus…?

4. Onderzoek je tijdgebruik

We hebben allemaal even veel tijd tot onze beschikking. Het gevoel dat je tijd tekort komt om alles te doen wat je moet en/of wilt, is een gevolg van de – bewuste of onbewuste – keuzes die je maakt. Ben jij de spreekwoordelijke man of vrouw die op zondag thuis het vlees snijdt? En wil je dat ook zo? Heb je liever een andere tijdsindeling, maar is de druk van het werk zo hoog dat je niet het gevoel hebt dat je kunt kiezen?

Wanneer de indeling van je tijd, aandacht en energie gedurende langere tijd niet synchroon loopt met datgene dat je echt belangrijk vindt, krijg je klachten. Als je hoofd het niet onder ogen wil zien, zorgt je lijf door middel van kleine en grote problemen dat je gaat vertragen.

Inventariseer je wensen en kijk daarna pas naar haalbaarheid en dergelijke. Weten wat je nu eigenlijk diep in je hart zou willen is belangrijk. Want als je bij die diepe wensen aan kunt sluiten is een sterke motivatie in je werk en privéleven gegarandeerd. Enige hulp van buitenaf is hierbij erg handig: het risico van ‘in rondjes denken’ is aanwezig. Zoek een aansprekend boek in de bieb of bespreek de kwestie met een coach. De oplossing is vaak dichter bij dan je denkt.

5. Realiseer je dat niets zo besmettelijk is als chagrijn

Klagende, chagrijnige mensen, dat is een energieverslinder waar je U tegen zegt. Het is wel een hele stiekeme energieverslinder: hij komt vermomd als gezellig praatje of vertrouwelijk gesprekje. Beware! Of je zelf de klager bent of het geklaag ‘moet’ aanhoren: al na een paar minuten klagen ga je met lood in de schoenen verder met je werk. En het is besmettelijk! Voor je er erg in hebt neem je de zwartgalligheid van iemand over.Wat te doen?

 • Je bent zelf de klager? Zodra je je realiseert wat je doet: STOP! Zit je midden in een klaagzang? Benoem het en stop direct. Je doet alle toehoorders en jezelf een groot plezier. En dan: overleg wat je samen kunt doen om deze vervelende situatie ten goede te keren. Ben dapper, assertief en aardig – daar bereik je het meest mee.
 • Je bent de toehoorder? Zodra de klaagzang lekker op gang is gekomen vraag je: ‘Waarom vertel je me dit?’ en eventueel daarna ‘Wat kan ik doen?’. Kijk, dan heb je opeens een heel ander gesprek: namelijk over de achterliggende reden én de eigen verantwoordelijkheid van de klager. Door te vragen wat je kunt bijdragen aan een oplossing laat je de klager niet in de kou staan, en zorg je voor een constructievere sfeer

6. Opruimen, daar knapt je hoofd van op!

Sommigen zweren dat het écht voor hen niet geldt maar… je werkt het lekkerst in een opgeruimd kantoor (of: mailbox, bureau, laptop, auto, etc). Rondslingerende papieren, half afgemaakte projecten en een volle mailbox blijven – negatieve! – aandacht vragen en weerhouden je te focussen op datgene dat wél belangrijk is.

Door ordelijkheid te brengen in je omgeving schep je vanzelf ook orde in je hoofd en ruimte in je gedachten. Klusjes je ergens in je achterhoofd bewaarde (oja, die reisdeclaraties…) kun je nu afronden en helder met de belangrijkste dingen aan de slag.

7. Zorg voor overzicht in je taken

In Zen to Done van L. Babauta wordt de korte versie als volgt beschreven:

 1. Verzamelen: op grote schaal verzamelen. Zorg dat je een klein notitieboekje bij je draagt en noteer daarin alle taken, ideeën, projecten of andere zaken die in je opkomen. Ook boodschappen en klussen in huis mogen erin. Doel is om een compleet overzicht te krijgen en te houden van alles wat je bezighoudt.
 2. Verwerken: beslis snel over alle informatie die op je afkomt en stel dit niet uit. Als je alles laat opstapelen stel je beslissingen uit. Controleer minstens eens per dag alle binnengekomen zaken (post, e-mail, sms, voicemail) en soms vaker. Beslis voor elke item wat je ermee doet: opvolgen, delegeren, weggooien, archiveren of voor een later tijdstip in je agenda.
 3. Plannen: stel je belangrijkste taken van de dag / week vast. Noteer de zaken die je wilt voltooien en neem deze op in je planning. Leg elke dag een lijstje aan met drie van deze tak en en zorg ervoor dat je ze afhandelt – zo vroeg mogelijk op de dag.
 4. Doen: Handel één taak tegelijk af, zonder je te laten afleiden. Zet je telefoon uit en de signaaltjes van je mailprogramma ook. Doe de deur dicht: zorg dat je ongestoord kunt werken. Stel een tijd in of werk gewoon zo lang als nodig geconcentreerd door. Word je gestoord door anderen, noteer dan de verzoeken op je to-do lijst en werk verder aan je taak. Probeer geen dingen tegelijk te doen.

To-do lijstjes zijn tegenwoordig overal – elk zichzelf respecterende smartphone of computerprogramma heeft een eigen to-do lijst, die zich haast automatisch vult. Handig. Toch? Nee, helaas! De truc van overzicht in je taken zit niet in het gedisciplineerd verzamelen van alles wat je door het hoofd schiet en het vervolgens gedisciplineerd afwerken.

Bonus: Wil je goed uit de verf komen? Doe het dan & doe het nu!

Laat me weten hoe het je is vergaan. Ik ben heel benieuwd! Don’t think twice, stuur een mailtje naar vieve@heldere-zaken.nl

Gaat het te langzaam, valt het tegen in je eentje, heb je behoefte aan goede feedback? Je bent niet de enige. Het is zoveel gemakkelijker met wat hulp!
Bel me voor een vrijblijvend gesprek: 06 52 372 572.

 

Verantwoording

Mijn inspiratie voor deze ‘Heldere Zaken top 7 tips’:

 • De vele gesprekken met mensen die de verantwoordelijkheid voor leven en werk weer in eigen hand hebben genomen;
 • Gesprekken met collega coaches op het vlak van werkhouding en –motivatie en efficiencycoaches;
 • en boeken – veel boeken!

Voor deze 7 tips met name:

 • Anders Werken, nieuwe kansen – J. Gaspersz & J. Wijnhamer 2006
 • Werkplezier – L. Mutsaers 2007
 • Zen to Done – L. Babauta – 2008

maar ook zeker invloeden van vele andere boeken die na lezing in mijn hoofd zijn blijven zitten.

Vieve ter Laak

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]