‘Ik heb een enorme spiegel voorgehouden gekregen’

‘Ik werk 0,6 fte maar in de praktijk ben ik altijd aan het werk. Ik ben mentor van een klas leerlingen en ik kan daar zo moeilijk afstand van nemen. De belangen van mijn leerlingen gaan voor alles – als ik thuis ben, ben ik in mijn hoofd met hen bezig. Zelfs als ik voor mijn kinderen zorg. Ik ben zo moe en telkens ziek. Als ik zo doorga blijf ik ziek’.

‘Tijdens het traject ben ik me van een heleboel dingen bewust geworden. Ik heb een enorme spiegel voorgehouden gekregen. Wat niet altijd even makkelijk was maar wel erg nodig en goed. Ik heb dus vooral veel geleerd over mezelf.

Ik heb te lang niet goed geluisterd naar mijn lichaam. Wat begon als een voorhoofdsholteontsteking waar ik maar niet van genas, bleek eigenlijk een waarschuwing van mijn lichaam dat ik verkeerd bezig was. Dit  kwam op een moment dat ik het eigenlijk voor het eerst in jaren rustiger had. Ik ben er zelf behoorlijk van geschrokken.

Ik heb geleerd dat ik beter naar mijn lichaam moet luisteren, ook om de vraag te beantwoorden: wat wil ik. Ik kan niet alles perfect doen, ik moet keuzes maken. En ook achter mijn keuze staan/ mijn eigen keuze respecteren. Ik schrijf nu dingen op, zodat ze niet in mijn hoofd blijven zitten.

Mijn grootste inzicht: ik verwacht van mijn kinderen dat ze hun fouten kunnen accepteren maar ik accepteer ze zelf niet.

Rapportcijfer: een 9′

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]