Dit bericht las ik in de LinkedIn-groep van Ambtenaar 2.0.
En ik werd er helemaal blij van.

De ambtenaar – kostenpost of kostenbewaker

Ard den Outer Strategisch adviseur Opdrachtgeverschap en Marktbenadering

Ik ben overtuigd ambtenaar. Ik denk dat ik een meerwaarde heb in het reduceren van maatschappelijke kosten bij het handhaven van een acceptabele kwaliteit van (samen)leven.

Toch zie ik dat de ambtenaar steeds meer als kostenpost wordt gezien (en de toegevoegde waarde geen onderwerp van gesprek meer is). Wat kunnen wij eraan doen om dit beeld te veranderen ? Hoe maken wij duidelijk dat met te weinig ambtenaren het verantwoord uitgeven van geld van anderen niet meer mogelijk is ?

Briljante ideeën zijn zeer welkom.

Groet, Ard.

Ard zegt: ‘Ik ben overtuigd ambtenaar’. Wauw! Mijn hart maakte een sprongetje toen ik die zin voor het eerst onder ogen kreeg. Met overtuiging ambtenaar zijn; dat heb ik nog niet zo vaak gehoord, laat staan zwart op wit gezien.

De taak van een ambtenaar is om uit te voeren wat de politiek heeft besloten. De rol van de  ambtenaar in de publieke zaak is om dat zo goed en loyaal mogelijk te doen. Zou dat de overtuiging van een ambtenaar kunnen zijn?

Ik ken heel veel ambtenaren die hun vak naar beste kunnen uitvoeren. Die loyaal zijn, midden in de gemeenschap staan en altijd bereid zijn om ‘the extra mile’ te gaan voor het publieke belang. Dus tot zover weinig nieuws. Het verdrietige is dat vak ‘ambtenaar’ kennelijk niet meer iets is om trots op te zijn.

Als het Gemeen u roept, dien het als uzelve’.  Het Gemeen, dat is de publieke zaak.  Dat was de opdracht die mijn vader, als broekie van 17 jaar, kreeg toen hij startte als gemeenteambtenaar. Het roept termen op als: gewetensvol, eerlijk, naar allerbeste kunnen. En uiteraard: het publieke belang op nummer 1. Mooi he?
Dat is heel veel om trots op te zijn!

Het is dit trotse, het hoopvolle en positieve dat mijn hart een sprongetje doet maken. Het zelfvertrouwen van een ambtenaar die weet dat zijn bijdrage goed doet aan het functioneren van de gemeente en de samenleving.

Het ambtenaarschap is vaak een uitdaging. Er kunnen veel redenen zijn om niet optimistisch en energiek te blijven. Vakinhoudelijk is het meestal geen gebaand pad. Er komen taken bij terwijl tegelijkertijd flink bezuinigd wordt. Je hebt als ambtenaar soms minder invloed dan je zou willen, je visie en ideeën worden niet altijd opgepikt. Bovendien is de publieke opinie vaak negatief. Probeer dan maar energiek en trots je vak uit te blijven voeren.

Dan is het goed om de meerwaarde van je bijdrage aan de publieke zaak te kennen. Daar overtuigd van te zijn. En er rond voor uit te komen. Er trots op te zijn!

Dank, Ard, voor het mooie voorbeeld.

@Ard, ik ben heel benieuwd naar je reactie. Hoe kunnen we meer mensen inspireren?
@Allen, hoe zien jullie dit? Reageer aub op Ard’s initiele vraag, of onderstaand.

U dienend,
De Ambtenaar & Werkdruk Koningin

Paraaf Vieve

Vieve ter Laak

De Ambtenaren&Werkdruk Koningin wil alle ambtenaren in Nederland inspireren tot meer zelfbewust en onafhankelijk werken.

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]