De ‘NEE’ als machtsmiddel

Het innerlijk gesprek van een ‘nee’-zegger

Wat doe je als je heel hard werkt maar je krijgt er geen erkenning voor?

Telkens weer de problemen op moet lossen die – naar jouw idee – door een ander worden veroorzaakt? Jij maar werken, werken, werken om de boel draaiend te houden. Want je bent opgevoed met ‘niet lullen maar poetsen’ en ‘de klant staat op 1’.

Dan gooi je uiteindelijk je kont tegen de krib.
Dan zeg je: ‘nee, barst maar, ik doe het niet meer’.


Lees mee met het ‘innerlijk gesprek’ van de nee-zegger. Benieuwd of je het herkent!

‘Nee ik wil niet wat jij wilt.
Ik wil het wel, maar ik wil het niet omdat ik vind dat jij de schuld hebt.
Dus ik wil niet meewerken aan de oplossing. De oplossing helpt niet. Omdat het jouw schuld is.
Ja ik weet dat de oplossing ook goed voor mij kan uitpakken.
En toch wil ik het niet. Omdat het jouw schuld is.
Voel jij maar mijn invloed. Ik kan alles tegenhouden als ik nee zeg.
Ik zeg nee.

Omdat je niet naar me luistert. Omdat je al vaker iets hebt toegezegd en toen kwam er ook niks van. Je vindt mij niet belangrijk. En je vindt me lastig. En daarom zeg ik nee. Dan voel je mijn invloed. Dan moet je wel rekening met me houden.

Ik wil niet weer teleurgesteld worden, dus zeg ik nee. Doei! Ik pas ervoor om weer al mijn energie erin te stoppen en dan toch weer met lege handen te staan.

Je snapt het probleem niet. En ik ga het je niet nog eens uitleggen. Dat heb ik al honderd keer gedaan. En je luistert toch niet.
Ik zeg nee.

Ik wil wel wat jij wilt.
En ik wil dat je voor me zorgt.
Ik zorg toch ook voor jou?
Ik wil dat je ziet hoe hard ik werk en dat ik zorg dat de tent hier blijft draaien. Zonder mij stort het in.
Ik wil erkenning. Zie mij. Hoor mij. Zorg voor mij.

Jij bent het probleem. Ik niet.
Dus waarom moet ik het oplossen?
Het is hier altijd hetzelfde.
Het is niet op te lossen.

Zie je wel.
Het is niet op te lossen.
Dus ik zeg ‘nee’.

Herkenbaar, zo’n dikke vette ‘nee’? Die tegenstem, die dwarsligger?

Dan weet je dat het bakken energie kost. Al die frustratie bij degene die zo hartstochtelijk ‘nee’ zegt. Maar ook bij degene die hem of haar wil bewegen tot actie. Voor beiden een akelige plek met veel boosheid en wanhoop. En het leidt tot niets.

Hoe kom je uit deze impasse?

Wat kun je doen om weer een goed gesprek te voeren waarin je elkaar en elkaars zorgen kunt erkennen?

Neem eens contact op. Ik begrijp hoe je erin verzeild bent geraakt en help je om dit gedoe op een prettige manier achter je te laten. Ga naar www.heldere-zaken.nl voor een eerste indruk of bel me direct op 06 52 372 572. Je bent welkom.

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.