Repareer je energielek. Deel 2: De Wet van Sinterklaas

De Wet van Sinterklaas is de leukste slimmigheid die ik in de afgelopen tijd leerde.
Ik gebruik ‘m elke dag en het scheelt een écht hoop gedoe. Ik leg het graag aan je uit.
Doe er je voordeel mee!

De vraag is: Waarom zeg je niet wat je wilt?

Misschien ben je er van overtuigd dat dat niet hoort – waarom zou jij zoveel ruimte in mogen nemen? Of ben je opgevoed met ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’. Of ben je bang dat je raar gevonden wordt, dom of gewoon niet leuk. Of on-professioneel. En als je dit echt gelooft zijn het goede redenen om niet te zeggen wat je wilt.

Die goede redenen kosten je wel wat.

De belangrijkste op een rijtje (en niet volledig):

  • Het akelige gevoel van ‘niet belangrijk zijn’, dat jouw wens er niet toe doet.
  • Het op de achtergrond sudderen van je niet uitgesproken emoties beïnvloeden je dagelijks leven.
  • Het niet uiten van je gevoelens en gedachten is heel vermoeiend, het gesprek met jezelf en de innerlijke strijd kost bakken energie.
  • Blozen, trillen, zweten, angst en paniekaanvallen – je lijf moet toch ergens heen met al die binnengehouden energie?

En is het nodig? Nee! Want de Wet van Sinterklaas geldt altijd.

 

De Wet van Sinterklaas* bestaat uit drie onderdelen:

  1. Je mag altijd zeggen wat je wilt (je zorgen over maakt, je behoefte aan hebt).
  2. Je krijgt niet altijd wat je wilt.
  3. Je mag het vaker vragen.

De wet van Sinterklaas geldt altijd. Echt, eerlijk waar. Jij bent belangrijk – en dus is wat je wilt of waar je behoefte aan hebt dat ook. Wil je koffie? Naar huis? Maak je je ergens zorgen over? Behoefte aan een goed gesprek of aan duidelijkheid? Last van iemand? Spreek het uit. Maak van je hart geen moordkuil.

De Wet van Sinterklaas gaat over het nemen van invloed en verantwoordelijkheid.

Als we afspreken dat we beiden mogen zeggen wat we vinden en willen, zijn we ook samen aansprakelijk voor het verloop en het resultaat van ons gesprek of samenwerking. Andersom geldt ook: als je ervoor kiest om iets niet uit te spreken, neem je daar zelf de verantwoording voor.

Daarom begin ik elk coachgesprek of training met de Wet van Sinterklaas.

Jij mag alles zeggen en vragen – en ik ook. Als het niet naar je zin is, kun je dat aangeven. Het is een praktische manier om onze gelijkwaardigheid te onderstrepen. We hebben weliswaar andere rollen maar we zijn precies even belangrijk en we kunnen allebei aangeven wat we vinden en willen.

Gedoe is overal – maar de Wet van Sinterklaas scheelt een hoop.

Hét kenmerk van de ineffectieve communicatie in de Dramadriehoek is dat in alle drie de Rollen – Aanklager, Redder en Slachtoffer – de eigen verantwoordelijkheid over de heg wordt gemikt. En daarmee je invloed. Als je zegt wat je wilt, hoeft de ander er niet naar te raden en kunnen de oordelen en aannames en al het gedoe wat daar uit volgt, achterwege blijven. Die helderheid, dat scheelt zoveel energie!

‘Duidelijkheid naar de ander begint bij duidelijkheid naar jezelf’

 

Denk je nou iets als:

  • ‘Ik weet helemaal niet (meer) wat ik wil, ik voeg me altijd naar wat een ander wil’. Lees er meer over in mijn blog Stop met wegcijferen.
  • ‘Ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe ik dat op een goede manier kan zeggen’. Voor inspiratie lees het blog Meest gehoorde klacht  
  • ‘Ik weet wel wat ik wil, maar ik durf het niet te zeggen, hoe los ik dat op?’ Hier lees je alles over in mijn blog over Zelfbewust werken met de Heldere Driehoek.

 

*   Er zijn een aantal versies van de Wet van Sinterklaas, met net andere accenten.
De mijne is gebaseerd op de definitie van Marc Oonk van Mensiumgroep. Marc verwoordt de Wet van Sinterklaas als volgt: ‘Als jijzelf geen verlanglijstje in dient, moet je ook niet klagen dat je iets niet krijgt.’ En net als thuis geldt hierbij wel de kanttekening: ‘Vraag! Maar hou er rekening mee dat je niet alles wat je op je verlanglijstje zet ook krijgt.’ Zie https://www.driessen.nl/publiekperspectief/wet-sinterklaas-geldt-hele-jaar/

Rob de Best schreef in 2009 een boek over De Wet van Sinterklaas. Het heet ‘De Wet van Sinterklaas –als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders’.

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]