In 2020 bleken we buigzamer dan ooit

Het zit er op! 2020 is een bekeken zaak.
Laten we eens terugkijken op een jaar vol stress en spanning en hoe we daar met z’n allen mee om zijn gegaan.

Bijzonder! Het jaar 2020 leek het jaar te worden van verbroedering en saamhorigheid. Maar nee, het werd het jaar van de levenslust! Onze onwrikbare ‘afspraak is afspraak’ lieten we los en we konden er nog mee leven ook.

Onderstaand vind je mijn gedachten over het afgelopen jaar op een rijtje.
Lees je mee? Benieuwd wat je er van vindt, of je het herkent, hoe je het zelf hebt ervaren.

Wat blijkt? Logica is geen keiharde voorwaarde voor heftige maatregelen. We sluiten de horeca, zetten mondkapjes op en houden de kinders thuis. En de tuincentra dan? De kerken? De demonstraties? Voorheen moesten het allemaal keihard onderbouwd zijn. Nu niet meer. Het is niet logisch, we mopperen, worden boos en dan… dan volgen we ze op.

Meestal dan. Ook met knoeperds van fouten kun je wegkomen. Knuffelen en zoenen in tijden van corona, het mag écht niet. Kun je een boete voor krijgen. Maar niets menselijks is ons vreemd en ook als je de regels zelf bedacht hebt kun je ze overtreden, sorry zeggen en doorgaan.

Want: Levenslust blijft leidend. Ons diepe verlangen naar plezier en verbinding met anderen valt niet te onderdrukken. Op een onbewaakt moment grijpt het zijn kans. Alle angstbeelden en donderpreken ten spijt.

En toch: Er gaat meer goed dan dat er fout gaat. De focus is altijd op wat er misgaat. ‘Wie houdt zich niet aan de regels? Asociaal! Het zijn idioten!’ Maar ondertussen doen verreweg de meeste mensen hun best om er wat van te maken, binnen de mogelijkheden en met zorg voor de ander. En dat is wat telt.

Maar help ons want: Perspectief is alles. In donkere tijden hebben we die stip op de horizon nodig, anders worden we opstandig en depressief. Dan gaan we allemaal winkelen, met z’n twintigen feesten onder een viaduct en die ene dubieuze huisarts retweeten die beweert dat corona een gewoon griepje is.

De aller-, állerbelangrijkste vraag in het leven is: WAT KAN WÉL? Beperkingen zijn er altijd, ook los van corona. Gezondheid, geld, regie over je omstandigheden….  Als het even niet gaat zoals je wilt, neem dan wat afstand van de situatie en bekijk het van een andere kant. Zoek naar mogelijkheden en wees niet roomser dan de paus. Daar komen verrassende dingen uit.

Een pandemie, het leidt zomaar tot veel gedoe.

Laten we hopen op een jaar waarin levenslust weer leidend mag zijn, er meer goed gaat dan fout, we een mooi perspectief houden en zien wat een oneindige mogelijkheden we hebben. Oók als er beperkingen zijn.

Ik wens jou en al je naasten een heerlijk gelukkig, succesvol en gezond jaar.

Op veel levenslust, ook in 2021!❤

Vieve

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.