Blij als je nee zegt

Vragen om een gunst. Dat vind ik best ingewikkeld, soms.

 Omdat ik weet dat het veel gevraagd is.
 Of dat ik denk dat het misschien te veel gevraagd is.
 Omdat ik weet dat je al zoveel aan je hoofd hebt.
 Omdat ik denk (of weet) dat je je in allerlei bochten gaat wringen om aan m’n verzoek te voldoen, terwijl je het eigenlijk, deep down, niet wilt. Maar ‘nee’ zeggen doe je niet. Dus zeg je ‘ja’ – omdat ik klant ben of omdat je andere belangen hebt, belangen die niet worden genoemd – maar van binnen ben je niet blij. Maar je doet het toch. Je laat mij voorgaan op je eigen plan.
Dan ben ik je dus tot last.

Oh man, dat vind ik echt niet tof, als ik iemand tot last ben.

Dat wil ik echt niet. Als die kans er in zit, kies al vlug voor de weg van de minste weerstand: gewoon maar niks vragen.
Maar hé, dan doe ik mezelf weer tekort. Want ik wil het zo graag.

Herken je dit dilemma? En de ontiegelijk lange discussies in je hoofd?

En dat je het dan uiteindelijk toch doet – of niet?
(Voor de kenners onder ons: dit is Dramadriehoeken in je eigen hoofd, in gesprek met jezelf).

Zo’n gevalletje had ik een paar weken geleden.

Lees maar:

Gisteren sprak ik Wendolyn weer. Natuurlijk hadden we het er over, over al dat ongemak. Het ongemak van het stellen van de vraag (moeilijk) en het ongemak van het geven van dit antwoord (nog veel moeilijker). Maar vooral ook dat ik zo blij was met haar duidelijke ‘nee’. Want het is een bevestiging van onze vriendschap: wij draaien er niet om heen, wij zijn eerlijk naar elkaar. Wij doen heldere zaken.

Hoe werkt dat dan?

Wendolyn’s ‘nee’ maakt dat ze te vertrouwen is.

Ze doet niks voor de goede vrede, niet ja zeggen en nee denken. Ze neemt mij serieus en ze neemt zichzelf serieus. Ze gaat me niet Redden en zichzelf wegcijferen. En ik ken haar – dus ik weet dat haar intentie is: ‘als ik kan helpen, doe ik het’.

En wat nou als ze drie keer achter elkaar ‘nee’ zou zeggen?
Ben ik dan nog zo blij? In principe wel – zolang ik voel dat er geen verborgen boodschap achter zit. Want als die gedachte bij me opkomt wordt het tijd om de wederzijdse verwachtingen van onze kniprelatie te bespreken, dat dan weer wel ?

(Edit: Met mijn bosje flos is het uiteindelijk helemaal goed gekomen.)

 

Meer weten over het automatisme van jezelf wegcijferen? Lees ‘Stop met wegcijferen
Of meer weten over de Rollen in de Dramadriehoek? Lees ‘De Rollen in de Dramadriehoek‘ – dat is deel 3 van een zesdelige serie over de Dramadriehoek en de Heldere Driehoek.

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]