‘Dit slaat nergens op, Vieve. Wat een onzin.’

“Mijn zus vind dit echt nergens op slaan, Vieve. Wat een onzin”.
Met zo’n ondertoon van: ‘jammer van de moeite joh’.

“Ha! Wat een mazzel heeft die zus van je!”
“Hé?”
“Ja echt! Want als je de Wet van Sinterklaas onzin vindt, dan betekent dat dat je met gemak zegt wat je vindt, of wat je niet aanstaat. Gewoon huppetee, zonder voorbehoud. Wat heerlijk! Nee je zus zal wel niet snappen waar die Wet van Sinterklaas voor nodig is.”
Grinnik.
“Oja! Zo kun je er ook naar kijken.”

Ben jij anders dan de zus? Vind jij het niet altijd gemakkelijk om te zeggen wat je wilt zeggen? Dan is de Wet van Sinterklaas voor jou. Hij is fijn en hij geldt altijd en overal. Dit is ‘m:
 
De Wet van Sinterklaas

  1. Je mag altijd vragen wat je graag wil
  2. Het is niet zeker dat je het krijgt
  3. Je mag het zo vaak vragen als je wil
  4. Je mag er altijd op terugkomen.

Het gekke is: zelfs als je liever je tong afbijt dan je voor jezelf op te komen, kan het zijn dat je de Wet géén goed idee vindt.
Want wat nou als je ervan overtuigd bent – dus écht overtuigd hè, tot in je vezels – dat het hóórt dat jij een stapje opzij doet voor een ander, dat het juist heel góed van je is dat jij je minder belangrijk voelt dan de ander? Dan kan het heel akelig zijn om aandacht voor jezelf te vragen. Dat voelt als vreselijk fout. En ja, dat staat haaks op de Wet van Sinterklaas.

Ik weet hoe dwingend zo’n overtuiging kan zijn. Maar ik weet ook wat het je kost: een hart als een moordkuil.

Wat doet dat met je, als je hart één grote moordkuil is?
Nou, onder andere dit:

  • Je hebt het gevoel dat jij niet belangrijk bent, dat jouw belangen er niet toe doen. Dat kan zelfs als je helemaal vrijwillig een stapje opzij hebt gezet. Als je denkt dat jij niet belangrijk bent maakt het je onzeker, knorrig, je voelt je klein en je denkt dingen als ‘heb ik weer…’.
  • Sudderende emoties. Boosheid, verdriet, teleurstelling, al die emoties die niet uitgesproken worden beïnvloeden je dagelijks leven. Je dag wordt er echt niet vrolijker van.
  • Doodmoe wordt je ervan, van het binnenhouden van je boze, verdrietige gevoelens en gedachten. Je gaat er zo’n innerlijk gesprek van voeren en dat kost bakken met energie.
  • Hoofdpijn, rugpijn, onrust, zweterig zijn, angstig zijn en paniekaanvallen. Als je alles binnenhoudt kiest je lijf wel een andere manier om die binnengehouden energie kwijt te raken. Het moet wel!

We leren het al vroeg en het gaat automatisch. Van de week gaf ik een workshop aan meiden tussen de 8 en 16 jaar over gedoe. Dus over spanningen en onuitgesproken dingen. We ‘maakten gedoe’ door een moeilijke opdracht die ze in een groepje van vijf moesten uitvoeren, iets met spaghetti en plakband en een marshmallow bovenin. 
En dan gebeurt het: twee of drie gaan voortvarend aan de slag, de rest kijkt toe en denkt er het hare van. Eentje zei ‘ik vind dit een stomme opdracht’ en dat snap ik helemaal. Het is ook stom als je aan de zijlijn belandt. Frustratie, afwachten, matte berusting. Iets anders gaan doen: ‘Mag ik zo’n marshmallow?’ 

Wij als volwassenen doen het niet veel beter. De verhalen daarvan hoor ik dagelijks in mijn praktijk. Het kan zo moeilijk zijn om je uit te spreken. En vaak weten we heel goed wat we niet willen – maar wat dan wel? 

Voor dat soort momenten is er de Wet van Sinterklaas. Het is één grote permissie. De Wet geeft je toestemming om voor jezelf te zorgen: om je niet kleiner te maken dan een ander. Om je niet ongevraagd wegcijferen, om je niet meteen aan te passen aan wat je denkt dat de ander wil of nodig heeft. 

Voor downloaden van Wet van Sinterklaas mét de uitleg: klik op de afbeelding.

Het klinkt zo gezellig: ‘De Wet van Sinterklaas is één grote permissie’. Maar klopt dat wel? Nou, het is niet alleen gezelligheid. Het is ook een hele zakelijke afspraak. De Wet gaat namelijk over het nemen van invloed en verantwoordelijkheid. Want als we afspreken dat we beiden mogen zeggen wat we vinden en willen, dan zijn we ook samen verantwoordelijk voor het verloop en het resultaat van onze samenwerking. En andersom geldt het ook: wanneer je ervoor kiest om iets niet uit te spreken, neem je daar zelf de verantwoording voor.

Is ‘zeggen wat je wilt’ voor jou ook een dingetje?

Ik snap hoe dat werkt. En ook waarom het zo spannend is. Het slechte nieuws is: er komt een hoop gedoe van. Gedoe is overal en we doen het allemaal. En dat is geen probleem, we kunnen over het algemeen prima met een beetje gedoe dealen. Maar als je er last van hebt, is het fijn om te weten hoe je het kunt aanpakken.

De Wet van Sinterklaas is een goed begin. Maar jij wilt meer!

Wil je veel meer weten over gedoe en hoe ermee te dealen? Kom op 6 december naar de workshop ‘Gedaan met Gedoe’, onderzoek wat voor jouw de trigger is om in het gedoe te stappen, leer over de dynamiek van gedoe aan de hand van de Dramadriehoek en ontdek jouw eigen favoriete rotgevoel. Natuurlijk behandelen we ook de Heldere Driehoek. Dat is het stappenplan naar minder gedoe en meer energie.

Als je last hebt van frustratie en gedoe op het werk en je wilt er nu wel eens van af: Gedaan met Gedoe’ geeft je nieuwe opties, inspiratie en het is nog leuk ook. Wees welkom!

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]