Gezocht: een coach die bij me past

Stel: je loopt telkens vast op dezelfde dingen:

  • Je bent bijvoorbeeld een kei in ’t wegcijferen.
  • Of je wilt dolgraag een andere baan maar – heel suf – het komt er maar niet van.
  • Of je gaat echt héél slecht met dominante mensen – dat geeft je direct rode vlekken –  maar je leidinggevende is er toevallig zo een.
  • Of je hebt de neiging om je onzekerheid te verbloemen door juist heel stoer te doen (met alle onzekerheid van dien). 

Dat soort akelige gewoontes. Je hebt er serieus last van en het moet anders.

Maar hoe dan? 
Want je hebt het probleem al -tig keer met je vrienden besproken. De situatie geanalyseerd. Alle oorzaken op een rijtje. Je hebt ook al besloten dat het vanaf morgen allemaal anders zal gaan, maar ook zo’n krachtig besluit werkt niet.

Dan is het tijd voor iets nieuws. Je wilt nieuwe energie, nieuwe opties, iemand die helpt om die ontiegelijk irritante eigenschap van je te tackelen, iemand die je het zetje geeft om te groeien. Misschien een coach – maar ja, wie dan. Want er zijn er zooooo veeeeeel.

En je hebt geen zin, geen tijd en geen geld om bij iedereen langs te gaan of om vijf keer je sores uit te moeten leggen. Hoe weet je dan wie bij jou past?

Mijn dikke tip:

Ga op zoek naar iemand die goed is in ‘walk the talk’. 

Dus die al doet – dus een voorbeeld is – van wat jij graag wilt bereiken. Op een manier waar jij je goed bij voelt.
Ik bedoel dus niet dat ie alles perfect doet, altijd helemaal ‘zen’ is en nooit fouten maakt, want dat is bloedsaai. En jij wilt niet saai – jij wilt geïnspireerd worden!

Zoek iemand al heeft gedaan wat jij graag wilt en daar over vertelt. Over de fouten die hij heeft gemaakt – en soms nog maakt, gewoon, omdat het leven niet altijd over rozen gaat. Die niet net doet of -ie de waarheid in pacht heeft maar samen met jou op ontdekkingstocht gaat.

‘Je kunt iemand niet verder leiden dan je zelf gegaan bent’.

Dat is een waarheid als een koe. 
Lekker eenvoudig voorbeeld: Je kunt iemand niet leren paardrijden als je het zelf niet hebt geleerd en het uren hebt gedaan, er vaak van af bent gevallen en er telkens weer erop bent geklommen. Als je hebt doorgezet. En die kennis en ervaring gebruikt om met vertrouwen, vrolijkheid en gemak aan anderen te leren hoe het moet.

Andersom: ik had pas een een gesprek met iemand met nogal wat overgewicht en toen wist ik direct: ik ben niet de juiste coach voor haar. Natuurlijk ken ik gevoelens van schaamte – maar niet op deze manier. Dit heb ik niet doorleefd, ik kan niet haar coach zijn.

Natuurlijk zijn andere zaken ook belangrijk: tarief, werkwijze, bereikbaarheid, gebruikte methode, en wat als het onverhoopt toch niet werkt – wat zijn dan de afspraken? Maar vooral:

Als het ‘walk the talk’ niet klopt: gewoon niet aan beginnen

Zoek verder. Zeg niet te snel ‘ja’. Ook als je een coach toegewezen krijgt: check of het past! Het kost jou en je werkgever tijd, geld en energie – en deze drie zijn allemaal schaars.

Verdiep je in de coach die je op het oog hebt. Ga eens praten. Gewoon een kop koffie, op je gemak. Bestudeer de site, lees de blogjes, volg een webinar of een workshop. En bedenk dan: is het wat? Maakt het me blij? Wil ik dit ook?

Hoe beter de match, hoe groter jouw resultaat. En dát is wat telt. 

Wil je weten of mijn aanpak bij je past?

Geen betere plek om een goede indruk te krijgen van mij, mijn aanpak en of je er blij van wordt dan de workshop ‘Gedaan met Gedoe’ op vrijdagochtend 6 december aanstaande.  

Na deze ochtend ga je helemaal geïnspireerd naar huis met verhalen, voorbeelden en concrete tips om het het gedoe écht anders aan te pakken. Concreet, praktisch en direct toepasbaar.

Het is bedoeld als kennismaking maar het kan ook nét dat zetje zijn dat je nodig hebt om jouw gedoe te tackelen. Je bent van harte welkom!

En je kunt me ook bellen voor een kop koffie, op je gemak, met de benen omhoog: 06 52 372 572. Niet aarzelen, gewoon bellen, vind ik leuk. Graag tot snel!

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]