Drie denkfouten over gedoe op het werk

“Nou Vieve. Luister ‘s. Ik vind het niet prettig dat je het woord ‘gedoe’ zo vaak gebruikt. Het is negatief en het roept vervelende associaties op.”
“Hoe noem jij het dan, als er weerstand is?”
“Ik noem het liever uitdagingen-waar-we-voor-staan of zaken-die-nog-aandacht-behoeven.”
“Aha. En dat werkt beter?”
“Ja. Vind ik wel. We moeten positief blijven.”

Ik wil het liefst met iedereen in gesprek over gedoe op het werk – waarom het begint, hoe we het aan de gang houden en waarom het zo moeilijk is om te doorbreken. En ook wat je zelf er aan kunt doen.  Bijna met iedereen dan. Want met deze mijnheer… pffft.

En toch. Graag zou ik het willen met ‘m willen hebben over zijn drie denkfouten over gedoe: 

Denkfout 1: Het gedoe, dat zijn de anderen
Nee hoor. Gedoe, dat hebben we allemaal op z’n tijd. De een meer dan de ander, maar ieder van ons kent het als z’n broekzak. Gedoe is negatieve energie zoals ergernis, teleurstelling, ontevredenheid, boosheid wat zich uit in gedrag als mopperen, zeuren, roddelen, te laat komen, stroperige vergaderingen, ‘ja zeggen en nee doen’. Het is een onderdeel van ieders leven en niet te vermijden.

Dat is trouwens helemaal niet erg. Gedoe maakt je attent op het verschil tussen realiteit en gewenste situatie en motiveert je om er iets aan te doen. En daarnaast geeft het wat te praten, je vindt gelijkgestemden, er komt vaak een hoop humor uit voort…
Tot je er echt last van hebt. Dan is het een energielek van hier tot Tokio en ben je blij als je weet wat je eraan kunt doen. Maar daarvoor moet je het wel eerst je eigen aandeel willen zien!

Denkfout 2: Gedoe wordt minder door het kleiner of mooier te maken.
Helaas, werkt niet. ‘Zaken-die-nog-aandacht-behoeven’ – het is mooipraterij. En dingen mooier voorstellen dan het is, is de ideale voedingsbodem voor… ja, voor nog veel meer gedoe! 
Gedoe gaat niet weg door het minder belangrijk te maken of net te doen of het er niet is. Juist niet. Hoe minder het gedoe er mag zijn, hoe groter het wordt. Het wordt dan een veenbrandje in de organisatie: aan de buitenkant niks aan de hand, van binnen smeult er van alles.

Denkfout 3: Eerst de belangrijke zaken, daarna het gedoe
Geen handige strategie. Gedoe ís belangrijk. Is er weerstand op wat dan ook? Dan zit het alles op de werkvloer in de weg. Gewone gesprekken krijgen een extra lading. Overleggen gaan stroef. Emoties zitten hoog. Zelfs koffie halen kan een dingetje worden. Hoe meer gedoe, hoe minder lekker de samenwerking, hoe slechter de resultaten. Maak van gedoe altijd een prioriteit, naast de inhoudelijke zaken.

Niet gelukt
Ik heb de mijnheer van bovenstaande uitspraak niet kunnen overtuigen van mijn visie op gedoe. We hadden allebei niet zo’n zin om naar elkaar te luisteren.

Wil jij wél meer weten over gedoe en hoe het aan te pakken?
Misschien is dit iets voor je: op woensdag 12 juni 2019 geef ik een workshop ‘Gedaan met gedoe’. Van 09.00 uur tot 12.30 uur buigen we ons met een man of acht over gedoe: wat is het, hoe ontstaat het, hoe blijft het aan de gang en natuurlijk: hoe pak je het aan op een manier die bij jou past. Dat laatste is heel belangrijk, want als het niet past dan begin je er sowieso niet aan, toch?

Het nieuwe aan deze workshop: neem je eigen praktijkvoorbeeld mee. Kun je er daarna meteen mee aan de slag.

Meer info en inschrijven? Klik hier.

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]