Gedoe op het werk – hoe blijf je eruit?

Eigenlijk is het nooit nodig om uit te leggen wat gedoe op het werk is. Iedereen voelt het meteen: Oh bah, gedoe, oh getver. Het stroomt voor geen meter en het ontneemt je het plezier in je werk. Dát gevoel.

Gedoe is negatieve energie.

Er zijn botsende belangen en behoeften die niet worden uitgesproken of die juist met hand en tand worden verdedigd. Er is weerstand. Cynische grappen, klagen. Wantrouwen, collega’s die bondjes vormen. Kortom: Gedoe.

Ik zie deze vormen het meest:

  • Irritaties en conflicten – gevoelige zaken blijven onder tafel, worden niet besproken en dan barst de bom.
  • Hoge werkdruk – en dan niet eens zozeer de hoeveelheid werk, maar de manier waarop samen gewerkt wordt. Mensen durven geen ruimte te nemen voor zichzelf en gaan werken naar de onuitgesproken normen van het team.
  • Onzekerheid. Dit is een gemenerik omdat professionals aanpassen en wegcijferen, hun mening niet durven geven. Werkstijlen als perfectionisme, enorm hard werken, altijd klaarstaan en geweldig je best doen komen voort uit onzekerheid.

Deze drie vormen van gedoe beïnvloeden elkaar.

Kip en ei, wie was eerst? Geen idee. Gedoe is een bruine klodder van veronderstellingen en aannames die niet gecheckt worden en de daaruit volgende emoties, gedachten, gevoelens en gedrag. En het leidt naar niks goeds.

Hoe blijf je je opgeruimde zelf in zo’n omgeving?

Al dat gedoe is besmettelijk. Blijf maar eens je eigen opgeruimde zelf in zo’n omgeving! De meeste mensen lukt dat niet. Maar het kan wel. Het gaat er om dat je bewust bent van jezelf, van je eigen gedoe-valkuilen en dat je zicht hebt op die van je collega’s. Ook fijn als je weet hoe je adequaat kunt reageren op alle uitnodigingen om mee te doen met het gedoe die je dagelijks krijgt.

Ik ben ‘Gedoe-expert’. Ik weet hoe ermee te dealen.

Ik ken gedoe van binnen en van buiten. Ik ben expert gedoe – en hoe ermee te dealen. Als je wilt kan ik ook aan jou leren hoe jij – met je eigen gevoeligheden en in jouw werkomgeving – kunt omgaan met het gedoe in je omgeving.

Bevrijdend 

Het is zo bevrijdend om duidelijker te durven zijn, beter voor jezelf te zorgen en heldere, betere resultaten te boeken. Gun het jezelf.

Wil jij ook zo graag van het gedoe op je werk af?

De eerste stap is zo gezet. Neem contact met me op of plan direct een afspraak in mijn agenda, rechts van deze tekst in de kolom ‘Plan in agenda’.
Je bent heel welkom.

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]