Ja, ik wil verantwoordelijkheid nemen. Maar zó gaat het niet.

Lex is een boeiende man met een opmerkelijke loopbaan. Begon als ‘extra handjes op de werkvloer’ en klom op tot lid van het managementteam van een prachtbedrijf. Ze kunnen alles en doen het onmogelijke – zulk werk. Hij is er trots op.

Het lijkt het alsof het hier allemaal lekker voor de wind gaat. Maar als je achter de façade van ‘alles helemaal prima hier’ mag kijken, zie je hoe wankel het is.

Wat is er mis?
Zoals vaak zit ook hier het probleem in de onderlinge communicatie en samenwerking. Het loopt stroef tussen Lex – of liever: het hele managementteam – en de eigenaar van het bedrijf.

Eigenaar Olivier is een grote naam in de markt. Jaren geleden begon hij de zaak met flair en visie en hij maakte het tot een succes. De keerzijde: het is zo groot geworden, het is niet meer in z’n eentje te bestieren. De oplossing wordt gevonden met hulp van een consultancybureau. Er komt een managementteam  – met onder andere Lex – en de leden zullen gezamenlijk de taken en verantwoordelijkheden verdelen en dragen. Top! Een hele goede zet voor de continuïteit en helderheid, klaar voor de toekomst.

Op papier dan, de praktijk blijkt weerbarstiger.

Want Olivier is gewend om in z’n eentje te beslissen –  en blijft dat doen. Hij doorkruist planningen met nieuwe offertes voor giga-projecten, koopt zonder overleg producten in en passeert links en rechts zijn managementteam. Lex spreekt Olivier er op aan, er vallen harde woorden. Resultaat: Kwaaie koppen en niks opgelost.

Lex’ frustratie is groot. “Wij zijn klapvolk, we dragen de verantwoordelijkheid maar ondertussen hebben we niks te zeggen! Ik heb alles geprobeerd om hem bij zinnen te krijgen, maar niks helpt. Hij luistert toch niet. Naar niemand. Weet je wat, laat dan ook maar. Zoek het maar uit met je toko, als het moet ben ik zo vertrokken”.

Dit is de situatie als Lex door een vriendin wordt mee getroond naar de masterclass ‘Boost je Communicatie’ van Heldere Zaken. Herkenning! Lex realiseert zich dat dat hij ook een rol heeft in deze moeilijkheden én dat er andere opties zijn dan de twee uitersten: vechten of vertrekken. Opeens is er zicht op een andere uitkomst.

Kort na de masterclass zijn we gestart met een Heldere Zakentraject en vier maanden later is het al weer afgerond. Klare taal voor moeilijke processen, dat geeft inzicht en opties om het anders aan te pakken. Lex heeft het snel door, past het meteen toe. Met resultaat.

“Ik heb heel veel geleerd over mezelf en over hoe ik communiceer”

Na afsluiting van het Heldere Zakentraject heb ik Lex een aantal vragen voorgelegd. Onderstaand vind zijn reactie.

“Inderdaad huppetee voorbij! Voordat ik zoals je van me gewend bent kort en bondig op je vragen een antwoord zal geven eerst even dit. Ik heb veel opgestoken van onze gesprekken en heb van jou erg veel geleerd over mezelf, over hoe ik communiceer en ook over hoe anderen communiceren. Ik neem dit mee in mijn verdere beroeps/privé leven als een tool om op een betere/heldere/constructievere manier te communiceren. Dat staat hier nou maar ik bedoel misschien nog wel eerder ”te zijn” je bent namelijk een betere gesprekspartner als je leeft wat je zegt en omgekeerd dit heb ik denk ik de afgelopen weken geleerd/ingezien. Waarvoor dank!”

Wat was de aanleiding om te starten met het Heldere Zakentraject?  
“Een ochtend ‘Boost je Communicatie’ bij jou op kantoor.”

Welke drie dingen vond je het meest waardevol aan ons traject en de werkwijze?
“Je energieke manier van communiceren, het uitdiepen van problemen/stellingen wetende dat er altijd keuzes zijn ook als je ze even niet ziet.
Het kunnen herkennen van de Dramadriehoek is voor mij erg belangrijk gebleken in de wetenschap dat niet alles van mij hoeft te komen. En dat het helpt als ik zeg wat iets met me doet en waarom ik doe wat ik doe. Dan wordt het gemakkelijker voor mezelf en voor de ander en bereik ik sneller wat ik wil.”

Wat was nou precies dat ‘ene’, die opmerking of uitleg of iets anders, wat voor jou het verschil maakte?

  • De wet van Sinterklaas
  • Je mag overal op terug komen
  • Het is zoals het is!

Wat heeft het traject concreet opgeleverd?
“Ik kan nu beter bepalen welke verantwoordelijkheid bij wie hoort. En weet nu wanneer ik iets zal bespreken of wanneer ik het laat gaan. En als ik het dan zeg, ben ik helderder en geef ik beter aan wat ik bedoel en waarom. Ik heb meer overzicht. Ik ben rustiger nu, word niet meer zo boos.”

Welk cijfer zou je het traject willen geven (van 0 tot 10)?
“Een acht – er is immers altijd ruimte voor verbetering toch 😉 “

Zou je anderen aanraden met mij te werken? Kun je aangeven waarom? Is er iemand die je nu in gedachten hebt?
“Zeker weten, ik denk op dit moment aan Olivier, denk alleen niet dat hij er voor in is.”

Tot zover het relaas van Lex.
Herken je iets in zijn ervaring? Wil je ook beter begrijpen hoe je zelf in elkaar zit, hoe jij communiceert en waarom anderen op je reageren zoals ze doen? En hoe dat effectiever kan, zodat het allemaal wat rustiger en gemakkelijker loopt in je leven en werk?

Kijk op www.heldere-zaken.nl voor meer info. Of mail me, dan plannen we een (bel-)afspraak in.

(afbeelding: pixabay.com)

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]