Waarom de Heldere Driehoek er echt moest komen

Vieve, waarom heb je die Heldere Driehoek bedacht?

Ik leg het heel vaak uit, maar het stond nog niet op papier. Komt ie:

Negen jaar geleden startte ik mijn praktijk Heldere Zaken. Ik wist wat ik wilde: een oplossing bedenken voor mezelf en voor mijn collega’s van dat moment.

De wens

Ik wilde een praktisch en concreet ‘iets’ om de machteloosheid te kunnen ombuigen naar het nemen van invloed en regie. Weg van de afhankelijkheid, uit de Waan van de Dag, uit de Spelletjes en de grote emoties.

De directe aanleiding

Begin 2007 was ik aan het opkrabbelen van een fikse burnout. In dit proces gaf ik een tijdje alles en iedereen de schuld, tot ik me op een goed moment realiseerde:

Dit heb ik mezelf aangedaan, door me telkens aan iedereen aan te passen. En vervolgens heb ik dezelfde mensen verweten dat ze geen rekening met me hielden!

Goh, wat een inzicht. No one but myself to blame.
Dus vraag was: Hoe had ik zelf op tijd kunnen ingrijpen? Wat had ik dan moeten doen?

De Dramadriehoek

In mijn zoektocht naar het antwoord kwam ik – natuurlijk! – op het spoor van de Dramadriehoek. Geen enkel model maakt beter inzichtelijk hoe je je verantwoordelijkheid, en daarmee je invloed, over de heg gooit. Daarmee was het probleem van mij, mijn collega-ambtenaren en iedereen die zich speelbal voelt op zijn werk, helder.

De Winnaarsdriehoek: niet mijn gedroomde oplossing

Er bleek ook een uitweg uit de Dramadriehoek geformuleerd: de Winnaarsdriehoek van Acey Choy. Google ‘Winnaarsdriehoek’ en je vindt verschillende uitwerkingen.
Goede ideeën, prima denkrichtingen. En toch…

  • Ik verbaasde me over de titel. Waren er ook Verliezers dan? Dat was niet de sfeer van gelijkwaardigheid waar ik zo naar op zoek was.
  • Ik kon niet goed met de terminologie in de Winnaarsdriehoek uit de voeten. Wat bedoelden ze nou precies? Realistisch doen / Feedback geven / Helpen (Hélpen?! Dat riekt weer naar Redden!), of Kwetsbaar / Assertief / Zorgend – ik vond het gewoon niet concreet genoeg. En als ik het zelf niet precies begrijp, kan ik het mijn coachees ook niet uitleggen.
  • Ik miste het doel in de Winnaarsdriehoek. Het doel in de Dramadriehoek was me duidelijk: vermijden van het echte contact, van zeggen waar het op staat. Omdat dat te onveilig is. Maar wat is dan het doel van de Winnaarsdriehoek?
  • In de Dramadriehoek zitten is reactief, daar hoef je geen moeite voor te doen. Eruit komen vraagt wel wat: lef! Maar waar haal je de moed vandaan? Ik denk dat de motivatie om ander gedrag te durven tonen komt uit iets wat je heel graag wilt: het doel, het verlangen, de hartewens. In de Winnaarsdriehoek is daar geen aandacht voor.
  • En tot slot: Ik wilde graag een heel praktisch stappenplan – ‘iets’ waarmee ik mijzelf en mijn coachees op een inzichtelijke manier het alternatieve gedrag kon wijzen. En dat op het moment dat je beseft dat je in de Dramadriehoek zit, en niet achteraf.

Ik heb alles afgespeurd maar kon de gedroomde oplossing niet vinden. En zo kwam het dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken.

De Heldere Driehoek

De methodiek bestaat uit vijf opdrachten aan jezelf. Door deze vijf opdrachten ‘ontmasker’ je de Rollen en de vicieuze cirkel van de Dramadriehoek en heb je een passend alternatief beschikbaar. De vijf opdrachten zijn ontstaan als tegengif voor de Rollen en de focus van de Dramadriehoek. De kwaliteiten van de Rollen worden benut, maar vanuit de Volwassen blik.

Concreet en direct toepasbaar

De opdrachten in de Heldere Driehoek zijn zo bedacht dat je – zodra je je realiseert dat je in de Dramadriehoek zit – direct kun schakelen naar een effectievere houding en communicatie.

En YES!

Het werkt! Sinds een aantal jaren gebruik ik de Heldere Driehoekmethodiek bij al mijn interventies met Heldere Zaken. En met veel succes, lees de review van een teammanager:

“Vieve heeft ons op inspirerende en persoonlijke wijze meegenomen in de wereld van drama en helderheid. De Dramadriehoek en de Heldere driehoek heeft ons team geholpen om meer inzicht te krijgen in onze samenwerking en communicatie binnen het team. Daardoor begrijpen we elkaar beter en hebben een ‘taal’ gevonden om misverstanden op tafel te leggen, te bespreken en hopelijk steeds meer te voorkomen.”

Daarnaast ik leer ‘m graag aan anderen, zodat zij het kunnen doorgeven. Bijvoorbeeld aan Gryt van der Plaats, studentendecaan NHL Hogeschool.

Hier haar reactie:

“De Heldere Driehoek van Vieve maakt duidelijk hoe je op een positieve manier in lastige gesprekken of situaties constructief in gesprek kunt blijven om tot oplossingen te komen. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen, open en eerlijk communiceren en uitdrukkelijk over wat je wilt bereiken in een gesprek of overleg. Ook kan ik met behulp van de Heldere Driehoek mijn studenten uitleggen wat er mis kan gaan in communicatie bij bijvoorbeeld groepswerk én een helder alternatief bieden. De studenten zijn er enthousiast over, en ik ook!”

Ook de Heldere Driehoek leren kennen? Zie de uitleg over de Dramadriehoek en Heldere Driehoek.

Voel je vrij om contact op te nemen als je meer wilt weten. Of bel: 06 52 372 572.

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]