Dramadriehoek ‘live on air’

Het gebeurt gewoon waar je bij zit!

Het Heldere Uur – presentator Sandra Brandt – 6 november 2016

Ik ben te gast in het programma Het Heldere Uur met Sandra Brandt op Studio Alphen.

Het gesprek verloopt soepel en ik zit lekker ontspannen in mijn verhaal. Het valt niet mee om de Dramadriehoek zonder beeld uit te leggen, maar Sandra is een goede presentator: ze luistert scherp, vat samen en vraagt door. Top. Na de uitleg van de Dramadriehoek maak ik een start met de uitleg van de stappen in de Heldere Driehoek.

Daar gebeurt iets. Al pratende raak ik van mijn verhaal af – ik voel opeens dat het geen consistent, boeiend verhaal meer is. Ik weet niet meer precies wat ik wilde zeggen. Sandra kijkt geïnteresseerd maar ik merk dat ook zij er niet meer helemaal bij is. Dus onderbreek ik mezelf: “ik kom er even niet uit, ik loop vast. Sorry”.
Sandra neemt het woord over, beaamt dat ook zij er niet helemaal meer bij was, en stelt voor: “muziekje en thee?” Sting wordt ingestart. Pfft.

Ik denk nog even: dit doen we even opnieuw – maar Sandra laat het graag zo. En dat snap ik wel: tenslotte is er niets ergs gebeurd, even de kluts kwijt, hupsakee door! Authentieke radio, tuurlijk, leuk!
Ik stem ermee in zonder goed te bedenken wat het voor mij betekent. En tegelijkertijd praat ik het voor mezelf recht met: ‘ach ja, het is ook maar lokale radio, wat maakt het ook uit, desnoods geef ik de link aan niemand’.
(Ja klopt, oplettende lezer: hier volg ik al de Rollen van de Dramadriehoek in mijn self-talk: Redder, Slachtoffer.)

Maar toch…. ! Dit is niet fijn. Want in mijn hoofd wordt het programmaatje ‘zie je wel, je kunt het niet’ gestart. Dat is een heel venijnig programma, het sijpelt door alle gedachten en gevoelens heen. Ondertussen ga ik dapper door, het valt niet zo op (toch?). Maar als je goed luistert, hoor je het wel: Ik kruip in mijn schulp en Sandra vult het gat op met een voorbeeld van Cesar Milan.

Vanaf hier kantelt het gesprek: ik zit in de Slachtofferrol (ik niet OK, Sandra wel OK) en Sandra Redt mij (ik OK, Vieve niet OK). Je kunt het horen: in de eerste 40 minuten is het gesprek heel gelijkwaardig – in het tweede deel zitten we de Dramadriehoek, daar is de energie niet meer gelijk. Mijn spontaniteit is weg en Sandra praat de leegte vol.

Deze verandering in de verhoudingen gaat automatisch en volledig onbewust. Zonder er erg in te hebben, laat ik de gedachte ‘zie je wel, ik kan het niet’ toe in mijn hoofd en dat beïnvloedt het gesprek. Ik word voorzichtig, ben opeens druk met het vermijden van kwetsbaarheid. En mijn doel, mezelf leuk presenteren en die Heldere Driehoek goed onder de aandacht brengen, bereik ik ook niet.

Is het erg dat dit gebeurt? Nee hoor, dat is helemaal niet erg. Het gebeurt ieder van ons elke dag. En onbedoeld geven Sandra en ik een pracht van een voorbeeld van hoe zo’n Dramadriehoekje werkt.
Maar het is wel jammer omdat ik daardoor niet bereikte wat ik graag wilde. En Sandra zat opeens met een minder energieke gast.

Wat hadden we anders kunnen doen? Sandra en ik namen beiden een Rol in de Dramadriehoek op ons, dus allebei hadden we – als we ons bewust waren geweest van de dynamiek – de verandering in kunnen zetten.

Ik had mijn invloed kunnen nemen door te zeggen “Goh Sandra, je vraagt nu iets heel anders en dat is prima, maar ik zit nog met een los eindje: de uitleg van de Heldere Driehoek. Hoe kunnen we dat toch afmaken?” Of ik had simpelweg kunnen constateren dat het gesprek niet meer lekker liep. En de Rollen benoemen – zo ter plekke in de uitzending. Dat zou een goede actie zijn geweest!

En Sandra had kunnen ingrijpen door “Hee Vieve, ik merk dat de energie van ons gesprek anders loopt dan voor onze hick up, wat gebeurt er nou?” Met zo’n vraag laat je de inhoud voor wat het is en analyseer je samen de dynamiek in de situatie (voor de kenners: in de Heldere Positie. Pak de Heldere Driehoek er maar bij J).

Herkenbaar?
Dit is een mooi voorbeeld (met geluidsfragment – wat wil je nog meer?) van hoe ik in mijn belemmerende gedragspatroon kan schieten als ik in een spannende situatie zit.

Het overkomt ons allemaal op z’n tijd.
Herken je dit in jouw leven? En wil je onderzoeken hoe je beter je invloed kunt aanwenden? Neem dan contact op. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en zonder kosten.

Je bent van harte welkom.

Luister terug op http://studioalphen.nl/programma/hetheldereuur

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]