Niemand is immuun voor gedoe. Ik ook niet.

Proost op ziekmelden en beter worden!

Poehpoeh, het zit erop dat 2018.
Een jaar dat heel goed eindigde maar taai begon. Het ging pas een beetje beter nadat ik me ziek had gemeld.

Ziekmelden? Huh? Dat kan toch niet als zelfstandige?
Nee, klopt. Maar iets moest er gebeuren. Ik werkte hard maar ’t moest uit mijn tenen komen. Niks ging meer vanzelf, ik was mijn energie en enthousiasme kwijt. En ik geloof dat mijn klanten dat aanvoelden want die kwamen ook even niet meer. DE HORROR.

Hoezo? Was er iets gebeurd dan? 
Nou! Ik was mezelf behoorlijk kwijt. Ik had me teveel aangepast aan andermans’ maatstaven. Tot twee keer toe zelfs. 

Hoe dan?
Tja, hoe gaat dat. In 2017 werd ik benaderd voor een samenwerking. Men vond de Heldere Driehoekmethodiek heel goed en wilde deze graag gaan toepassen. Of ik dan ook de training wilde verzorgen? Maar natuurlijk! Wat een erkenning. Ik was blij. En het kwam op het juiste moment. Mijn opleiding Transactionele Analyse was afgerond, mijn Heldere Driehoek-methodiek gepubliceerd: perfecte timing voor een nieuw avontuur. 
En toen… toen liep het anders dan verwacht. De samenwerking was stroef en het enthousiasme waarmee ik werd ontvangen verdween. Men zat niet te wachten op mijn inbreng. Zo vreemd. Ik besprak het – vanzelfsprekend, anders kan ik Heldere Zaken beter omdopen tot Verborgen Zaken – maar zonder resultaat. 

Kan gebeuren. Voor een oprechte uitwisseling heb je twee mensen nodig die daar voor open staan.

Het gedoe
Maar in plaats van mijn eigen motto toe te passen ‘het is zoals het is – en niet zoals het zou moeten zijn‘ en daarnaar te handelen, ging ik vol de Dramadriehoek in. Ik werd Redder omdat ik wél betrouwbaar wilde zijn en mijn afspraken wilde nakomen. En ik omdat ik wilde bewijzen dat ik het kon. Ik werd Aanklager omdat ik er al zoveel onbetaalde tijd in had zitten en ik nu ook wel wat wilde verdienen. En Slachtoffer omdat ik er tegen beter weten in van uit ging dat zij ook mijn belang in ’t oog hadden. 

Je hebt altijd drie keuzes: Verdragen, Veranderen of Vertrekken.
Als je niet kan verdragen en veranderen lukt niet, blijft er maar één optie over: vertrekken. En zo geschiedde. Maar te laat. De prijs was zoveel hoger dan geld kon goedmaken. Het hele gedoe trok een zware wissel op me. Ik ging ernstig twijfelen aan mijn kennis en trainingskills. Zo erg zelfs, dat het niet meer zo’n gekke gedachte leek om te stoppen met Heldere Zaken.

Maar opgeven was nog geen optie. Ik gaf het nog een kans. Ik vond een businesscoach en sloot me aan bij een groepje gedreven en succesvolle onderneemsters. En die gingen goed! Deden een Facebook-live hier, presentatie daar, hadden klanten bij de vleet en verdienden lekker…. terwijl er bij mij nog steeds niks uit mijn handen kwam. En hoe harder ik het probeerde, hoe minder het ging. Oh my, wat voelde ik me clumsy en mislukt.

Dus daar was ie weer, de keuze: Verdragen, Veranderen of Vertrekken. 
Inmiddels wist ik het zeker: ik had ‘het’ niet meer en zij wel. Stoppen met deze businesscoaching voelde als een heel slecht idee, want hoe moest ik dan verder? Maar het kon niet anders. Dus verliet ik vlak voor de zomer deze club. En weer: wat voelde ik me mislukt. 

Zomervakantie. Heerlijk met Ivo naar Spanje. Maar het donkere gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg’ bleef maar bij me. Gatver. Ik wilde los, ik wilde niet meer dingen ‘moeten’. Dus vroeg ik aan Ivo: ‘Mag ik me bij jou ziekmelden? Want ik wil even geen Heldere Zaken meer’. En hij zei: ‘Maar natuurlijk lief, als dat is wat nodig is.’

Dat was het keerpunt. 
Ik liet het gedoe los. Besloot alleen nog maar Heldere Zaken-dingen te doen waar ik blij van werd. En geloof het of niet: ik ben geen dag thuis gebleven. Het ging – hoepla – weer stromen.

 • En alsof het afgesproken werk was: daar waren ze weer, mijn klanten. En net als voorheen waren ze verrast en tevreden met mijn aanpak. Dus toch! Ik kon het nog!
 • Ik deed waar ik zin in had. Ook op social media. En zo overwon ik stukje bij beetje mijn angst om zichtbaar te zijn.
 • Het plan voor de voorstelling ontstond.
 • Er startten groepstrajecten met geweldige deelnemers en mooie evaluaties.
 • De workshops ‘Boost je communicatie’ waren een succes.

Ik voelde me weer vrij. En dat voel ik nog steeds. 
Al met al is 2018 toch goed afgesloten. Ik heb weer vertrouwen in mezelf en in de toekomst van Heldere Zaken. 

Dus: mijn lessen van 2018

 • Niet aan mezelf twijfelen. Doen wat goed voelt, ook al is het spannend.
 • Niet aan mezelf twijfelen. Stoppen als het niet goed voelt, ook al is het spannend.
 • Doen waar ik blij van word (het lijkt wel of de rest dan ook vanzelf gaat shinen!).

Wat ga jij daarvan merken in 2019?

 • Ik ga niet stoppen met Heldere Zaken. Nee zeg, ik heb er nog nooit zo van genoten als nu.
 • Ik focus me dit jaar op de groepscoachingtrajecten. Voor meer info, klik hier.
 • De voorstelling van een uur over de dynamiek in de Dramadriehoek, superherkenbaar en interactief. Met acteurs! Voor in zalen en bij bedrijven. Dit wordt zo tof. Volg LinkedIn en Facebook voor updates.
 • Er komt een nieuwe, ‘helderdere’ site. 
 • Ik blijf de inspiratiemails verzenden. Zoals je van me gewend bent, probeer ik altijd de complexe materie van gedragsverandering toch zo luchtig, concreet en helder te brengen als mogelijk is. (Wil je deze mailtjes ontvangen, schrijf je dan in hier rechtsboven op de pagina.)

De focus op frustratie en onmacht blijft onveranderd. 🙂
Met nog meer ervaring begeleid ik professionals die gevoelens van frustratie en onmacht hebben op het werk als gevolg van irritaties en conflicten, hoge werkdruk of zelftwijfel – maar die (nog) niet op zoek willen naar een andere baan.
In het groepstraject gaan we op zoek naar nieuwe opties die passen bij zowel de persoon als bij de organisatie. De individuele resultaten zijn heel goed. Meer verbinding, betere resultaten en betere zelfzorg.

Op naar een mooi zelfbewust 2019!


De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]