5 tips voor een ontspannen Kerstdiner. En 1 omdenk-bonus!

Maak je je zorgen om het kerstdiner? Last van Kerststress?
Goede kans dat dit de reden is. 

Toen je nog een klein jongetje of meisje was, keek je met grote ogen naar de wereld om je heen. Het was zaak om het zo snel mogelijk allemaal te snappen – wat deed iedereen en hoe kon jij zorgen dat je kreeg wat je nodig had? Je wist heel rap wat je moest doen om lief gevonden te worden bijvoorbeeld. Of wat je juist niet moet doen, omdat je grote mensen dan boos op je werden. Of grappen over je gingen maken. Hoe je heel slim bij de grote mensen kon zijn zonder op te vallen. Wat je moest doen om een aanvankelijke ‘nee’ van je moeder toch een ‘ja’ kon laten worden.

En dat heb je goed geleerd! Zo goed, dat je er nu niet over na hoeft te denken. Zodra je weer met je naaste familie bent, schiet je – zonder dat je er bewust van bent – huppetee weer in de patronen van toen. Als je thuis komt (= in het gezin waar je bent opgegroeid) weet je het precies: hoe je je zus op de kast krijgt, wat onderwerpen zijn die niet besproken mogen worden, hoe je razendsnel ruzie krijgt en hoe je de boel kunt sussen, de grappige maar cynische commentaren. Je herkent de reacties in een split second en weet al hoe het af gaat lopen.

Precies dat is waarom het zo fijn en vertrouwd is om weer samen te zijn. En ook waarom het zo naar kan zijn, dat alleen de gedachte van ‘zalig kerstfeest’ je al in de verdediging doet schieten. En alle gradaties van leuk en akelig daartussen.

Heb je last van kerststress door deze oude patronen? Troost je, je bent niet alleen. Half Nederland zit met samengeknepen billen aan de Kerstdis. Misschien helpt het om je te realiseren dat je nu niet meer bent wie je vroeger was. Die patronen uit je kindertijd waren destijds handig en goed, maar nu mag je andere keuzes maken.

5 tips voor een ontspannen kerstdiner + 1 ‘omdenk’-bonus

• Probeer het gedoe van een afstandje te bekijken, neem het niet te persoonlijk.
• Bedenk dat iedereen zijn best doet om goed voor zichzelf te zorgen – inclusief jij zelf – maar dat het niet altijd de meest handige manier is.
• Ben mild voor jezelf – je hoeft niet aan alle (onuitgesproken) verwachtingen te voldoen.
• Gewoon er zijn is meestal precies genoeg.
• Laat het maar een beetje los, probeer het allemaal niet teveel te beïnvloeden, het komt wel goed.

En de ‘omdenk’-bonus!

• Doe met de hele familie de Kerststressbingo. Zo valt er nog iets te lachen met al dat gedoe. Doe eens iets geks met je Kerststress!

En als je nou denkt: ja dat heb ik ook maar die vijf oplossingen die je noemt, die slaan echt nergens op. Zo eenvoudig is het gewoon niet!

Dan kan het handig zijn om eens op zoek te gaan hoe jij jouw rol in het gedoe invult en wat daar voor overtuigingen achter zitten.
Want echt, het kan anders. Met minder gedoe, minder stress, meer plezier. Je moet alleen even weten hóe. Ik leg het je graag uit:

https://www.heldere-zaken.nl/boost-je-communicatie/

 

De Heldere Zaken updates in je mailbox? Schrijf je hier in.

[yikes-mailchimp form="1"]